En tjuvtitt på den internationella YA-våren

by vandblad

HOLLOW-CITY-COVER15751398Panic_HC_JKT_des4.indd18114914

Hollow City (Ransom Riggs), uppföljaren till Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children är först ut av mina span. Kommer ev att tvingas utmana sambon på duell för att få läsa den först. (Januari)

Debutanten Leslye Walton utkommer med boken med den fina titeln; The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender. Magisk realism om 16-åriga Ava som har fötts med vingar. Lite märkligt, för Ava är i övrigt en helt normal tjej som drömmer om att passa in. Hon ger sig iväg för att ta reda på sanningen om sin familj och blir på vägen misstagen för en ängel. Gillar omslaget, titeln och tycker att historien låter tilltalande. (Mars)

Nytt från Lauren Oliver kommer i form av Panic, om ett legendariskt spel för tonåringar, där insatsen är hög och belöningen för den som vinner stor. Lite kärlek tycks den också innehålla, tummen upp för det. (Mars)

Böcker som följer i The Fault In Our Stars fotspår är också att vänta (helt otippat och våldsamt förvånande). Men utan ett uns sarkasm tycker jag att Maybe One Day (Melissa Kantor) låter intressant. Här är det inte huvudkaraktären som blir svårt sjuk – utan bästa vännen. Kantor har skrivit flera andra YA-böcker, bland annat The Darlings are Forever och The Breakup Bible. (Februari)

18331971177356001818702916068341

The Other Way Around handlar om Andrew som går i en skola med bara tjejer (är det bara jag som har frågor på detta?). Ändå lyckas han inte få någon dejt och till på köpet är hans mamma skolans rektor. Föga förvånande är Andrew lite småtrött på läget och bestämmer sig därför för att rymma med ett äldre tonårsgäng som sysslar med street performance och dumpster diving. (Mars)

Jennifer E. Smith kommer med ny bok som ser sockersöt ut och som säkerligen är det på insidan också. Jag tyckte att hennes Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet var fin, om än lite tramsig till en början. The Geography of You and Me handlar om distansförhållande och episka möten i New York City. (April)

These Gentle Wounds (Helene Dunbar) bygger på en hemsk och våldsam verklighet – nämligen den verklighet som ett barn som överlever en fruktansvärd familjetragedi får uppleva. Historien i sig är inte sann, men författaren som skrivit många artiklar om mordfall och rättegångar började fundera på hur livet blev för ett ensamt överlevande barn och valde därför att utreda det i fiktionens värld. These Gentle Wounds handlar om Gordie som lider av posttraumatisk stress efter att hans mamma dödat tre av hans syskon och sig själv. Jag får extrema rysningsanfall av den beskrivningen och både vill och vill inte läsa boken. Men kommer nog att göra det. Tror jag. (Maj)

The Truth About Alice är vårt traditionella tonårsmobbning/utfrysning-pga-rykten-drama men jag känner mig ändå dragen till den. Kanske är den inte helt traditionell i sin utformning? Det börjar spridas rykten om Alice som säger att hon låg med två killar samma natt. Kort därefter dör en av killarna i en bilolycka som sägs vara Alices fel. Historien berättas ur flera karaktärers perspektiv: den populära Elaine, sportstjärnan Josh, den före detta utstötta Kelsie och det blyga geniet Kurt. Genom deras ögon får vi veta varför de alla har motiv att förgöra Alice. Skriven av debutanten Jennifer Mathieu. (Utgivningsmånad oklar)

15832932books-always-everywhere1620781317974924

Efter att ha läst Huntley Fitzpatricks debut My Life Next Door var jag lite besviken. Inte för att boken var dålig, utan för att jag hade så väldigt höga förväntningar på boken, vilka inte alls uppfylldes (minns i nuläget inte varför jag hade hajpat den så mycket i mitt huvud …?). Med det sagt är jag absolut inte avigt inställd till att läsa mer från Huntley. Nya What I Thought Was True beskrivs som en riktig sommarromantisk mysbok. (April)

Ursöta barnboken Books Always Everywhere, av Jane Blatt och illustratören Sarah Massini, är en hyllning till litteraturen och känns ju som ett måste. (Mars)

Och som kontrast till söt barnbok slänger jag in en psykologisk thriller också: The Killing Woods av Lucy Christopher. (Januari)

Deb Caletti kommer med ny bok i form av The Last Forever, en berättelse om den första kärleken men också om förlust. (April)

17405908181129341824289618209349

16 Thing I Thought Were True (Janet Gurtler) handlar om alla de där sakerna Morgan trodde var sanna, men som inte var det. Hjärtattacker drabbade andra, inte hennes mamma. Och Adam kanske inte alls är en sådan idiot som hon tidigare trott. (Mars)

Stella av debutanten Helen Eve, en berättelse om vänskap och rivalitet i en prestigefull brittisk privatskola. (Februari)

Ann Brashares, främst känd för The Sisterhood of the Traveling Pants, är tillbaka med The Here and Now, en roman om Prenna James vars uppgift är att rädda världen. Lägg där också till att hon kommer från framtiden. Lite annorlunda tema än i de tidigare böckerna, yes? (April)

I What We Hide skeppas amerikanska Jenny till England för att gå på internat, och för att bli någon som märks och syns ljuger hon. Hon är dock inte ensam om att ljuga och ha hemligheter. Jenny själv låtsas att hon har en pojkvän. Robbie och Luke låtsas att de inte har det. Brenda vägrar berätta vad som hände hos skolläkaren. Percy döljer sin kända pappas hemlighet. Oona ljuger för alla. Och Penelope ljuger bara för sig själv. (April)

Ett litet smakprov i all enkelhet! Mycket, mycket mer är att vänta. Och då har vi ju inte ens börjat prata om vad som kommer ut på den svenska marknaden i vår. Många nya spännande debutanter, med nya intressanta och trendsättande röster, hoppas jag på.